B-VCA

Cursus Basisveiligheid VCA (B-VCA)

Opdrachtgevers zoals overheidsinstellingen en gemeenten vereisen steeds vaker van bedrijven in de industrie en de bouwnijverheid dat ze een certificaat VCA (“Veiligheid Checklist Aannemers”) hebben. Dit certificaat geeft aan dat een bedrijf veilig werkt en streeft naar minder ongevallen op de werkvloer. In veel gevallen krijgen aannemers zelfs geen opdrachten meer als ze niet VCA-gecertificeerd zijn.

Wil een bedrijf het certificaat VCA behalen, dan moeten álle operationele medewerkers een diploma Basisveiligheid VCA (B-VCA) hebben. Met dit diploma toont de medewerker aan voldoende kennis te hebben van veiligheid, gezondheid en milieu.

Cursusinformatie

Voor wie is de cursus B-VCA bestemd?
Voor alle operationele medewerkers van bedrijven in de industrie en bouwnijverheid. De cursist heeft geen vooropleiding nodig, basisonderwijs is voldoende.

De cursus B-VCA
De cursus is een korte, praktijkgerichte cursus, die alle medewerkers op de werkvloer de nodige kennis over veiligheid, gezondheid en milieu bijbrengt. De opleiding wordt verzorgd door zeer ervaren docenten, die nog dagelijks in de praktijk werkzaam zijn.

Inhoud van de cursus
De cursus behandelt onderwerpen als veiligheids- en gezondheidswetgeving, risico’s en ongevallen, werken in besloten ruimten, veilig werken met machines en gereedschappen, werken op hoogte en persoonlijke beschermingsmiddelen. Door middel van proefexamens aan het einde van een onderdeel wordt de opgedane kennis getoetst en besproken.

Cursusduur en lestijden
De cursus B-VCA bestaat uit 2 lesdagen van 09:00 tot 17:00 uur.

Examen
De tweede lesdag wordt afgesloten met het examen voor het diploma B-VCA. Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen.
De examenkosten bedragen € 69,50 per cursist. U wordt door ons automatisch voor het examen aangemeld. Bij een positief resultaat ontvangt u na 6 – 8 weken het certificaat.
Na ontvangst van de aanmeldingskaart wordt het lesmateriaal meteen toegezonden. De cursus is inclusief lesmateriaal en koffie/thee-arrangement, exclusief lunchkosten, examen en BTW.